Hur bygger man ett trädäck?

Varför skaffa ett trädäck?

Det finns knappast något mysigare än att gå runt barfota på sommaren. Att känna gräset kittla mellan tårna väcker verkligen livsandarna.
Men gräsmattor kan ha sina begränsningar. Det är inte alltid lätt att hitta så stora, platta ytor att man kan ställa fram hela sitt trädgårdsmöblemang. Det kan även bli halt och smutsigt efter ett regn. En smart lösning kan då vara ett trädäck, där grill och utemöbler står rent och stadigt.
Ett vackert trädäck lyfter huset utseendemässigt och blir en skön ”solfångare” där du kan äta, läsa, ladda batterierna, umgås med vänner, festa eller bara ta det lugnt och njuta.
Ett trädäck har många fördelar. Till att börja med är det lätt att hålla rent. Spola bara av däcket med vatten om du råkat spilla. Det torkar fort efter rengöring eller regn. Trädäcket är även skönt att gå på, håller i regel en jämn temperatur och är i stort sett underhållsfritt. Sist men inte minst så höjer det naturligtvis även värdet på fastigheten.

Bygga trädäck med markskruv + jordskruv

Hur vet jag om jag får lov att bygga ett trädäck?

Behöver man då någon speciell tillåtelse för att bygga ett trädäck? Nej, en uteplats som ligger i nivå med marken kräver inget bygglov. Om det däremot handlar om en högre tillbyggnad, så kan den vara bygglovspliktig. Allmän praxis är att altaner som är över 1,2 meter upp i luften kräver ett tillstånd.
Även trädäckets storlek, avstånd från huset och eventuella väggar kan påverka bygglovsplikten. För att vara på säkra sidan rekommenderas att du alltid kollar upp reglerna i just din kommun.

Hur bygger man ett trädäck?

Innan man påbörjar bygget är det viktigt att marken förbereds noggrant. Underlaget måste vara stadigt, väldränerat och plant. Matjorden ska grävas bort till fast underlag. Sedan bör man fylla på med ett lager makadam, som packas med hjälp av en vibrator, en så kallad ”padda”. Underlaget bör slutta lite från huset, så att regnvattnet rinner bort från husgrunden. Därefter är det bara att börja bygga själva trädäcket.
Då markplacerade träkonstruktioner får utstå mycket naturpåfrestningar bör materialet man väljer vara anpassat för att tåla dessa. Det gäller inte bara virket, utan även beslag och skruvar.

Läs mer om vår balkskruv här: 

Spara tid och pengar med Sluta Gräv

Med Sluta Gräv blir det både billigare och går snabbare att bygga ett trädäck! Ett trädäck bör fästas i marken för att klara väder och vind. Om du använder markskruv istället för att gräva ner eller gjuta plintar, så sparar du mycket tid och arbete. Trädäckets regelverk vilar då på ett antal markskruvar som sätts cirka 1 meter djupt ner i backen. Monteringen går snabbt och man sätter skruvarna exakt där man vill ha sitt regelverk. Efter monteringen kan resten av arbetet påbörjas direkt.
Resultatet med markskruvar blir stabilare än med en betongplint som grävs ner. Det går bra att sätta markskruv även på vintern. Med andra ord en lösning med ett flertal fördelar!

Vi monterar markskruvar för många olika ändamål, bland annat för infästning av altaner och trädäck. Jobben utförs av våra över 100 certifierade montörer i hela Sverige.

Hur bygger man trädäck? Markskruvar från Sluta Gräv

Kontakta oss idag för att hitta din närmsta montör!