Sluta Gräv i samarbete med Fiskarhedenvillans VillaZero - Sluta Gräv AB Skip to main content

Under 2021 inledde Sluta Gräv ett samarbete med Fiskarhedenvillans VillaZero. Sluta Gräv har en tydlig inriktning mot hållbart byggande och bidrar med minskade koldioxidutsläpp genom sina innovativa markskruvar. Vi letar ständigt efter nya samarbetspartners som vill gå samma väg som vi, dvs in i framtiden med innovativa produkter. Tillsammans blir effekten större och affärerna mer gynnsamma.

Fiskarhedenvillans VillaZero (Gruppsol) utsågs till Årets anläggning 2022 och tog hem solenergipriset 2022. Det var Svensk Solenergis ordförande Anna Kinberg Batra som delade ut priset tidigare i februari.

Sluta Gräv samarbetar med flera aktörer inom anläggning av solcells parker och även om vi inte var delaktiga i själva solenergibiten i detta projekt så vill givetvis gratulera våra samarbetspartners till vinsten! Fantastiskt kul tycker vi eftersom hela projektet går ut på att vi tillsammans kan lära oss hur vi bygger mer hållbart. Sluta Gräv är stolta samarbetspartners för installation av carporten för VillaZero.

Så här säger Johan Sonesson, konstruktör på Fiskarhedenvillan, om samarbetet med Sluta Gräv:

”Ett koldioxidneutralt bygge kräver noggrann utvärdering av alla detaljer och alla material är noga utvalda. Exempelvis valdes markskruv under Villazeros carport, eftersom dessa ger en lägre koldioxidbelastning än betongplintar som var alternativet. En annan stor fördel med markskruv är att det inte krävs lika mycket grävning på platsen som med betongplintar. Med den här lösningen är det är också lättare att få exakt placering i höjd- och sidled.
Stort tack till Sluta gräv för er support kring valet av produkter vid projekteringen och förstås för montering på byggplatsen.”

Marksruv från Sluta Gräv är tillverkade av galvaniserat stål och har en förväntad livslängd på 100 år. Stål i sig är ett material som går att åter bruka och återvinna utan att det tappar i kapacitet. Vår markskruv släpper i genomsnitt ut 60% mindre koldioxid än en konventionell betongplint och är dessutom återbruk- och återvinningsbar. För oss är det viktigt med ett cirkulärt och hållbart samhälle och vi är stolta att kunna ligga långt fram på den omställningsresa som sker i byggbranschen.

VillaZero är ett utvecklingsprojekt som Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna driver tillsammans med stöd ifrån Region Dalarna. Syftet med projektet är att bygga ett koldioxidneutralt småhus i Borlänge.
Mer om Villa Zero kan du läsa här