Bygga carport - Sluta Gräv AB Skip to main content

En stabil grund för din carport

Plint, gjuten platta eller markskruv? Oavsett ditt val för grunden till din carport är det avgörande att se till att den är tillräckligt stadig och hållbar. Starka vindar och utmanande väderförhållanden kan annars göra att konstruktionen blir en säkerhetsrisk.
Många som vill bygga en carport hoppas på en mer kostnadseffektiv lösning än att bygga en hel garagebyggnad. Därför ser man ofta carport på plint i stället för en gjuten platta. När du planerar grunden till din carport, tänk på att den kommer att utsättas för betydande lyftkrafter under blåsiga förhållanden.

Breda baser för plintar

En standardplint som finns att köpa i byggvaruhus är vanligtvis alltför liten för att klara av de belastningar som en carport utsätts för. För att säkerställa en stabil konstruktion rekommenderas att du gjuter dina egna plintar med breda baser och att du konsulterar en konstruktör vid behov. En carport som lyfts under en storm kan orsaka betydande skador.

Att välja gjuten betongplatta

I de flesta fall rekommenderas en gjuten platta som grund till carport. Den ger en solid bas som är mindre mottaglig för eventuell rörelse i marken. Du får en torr och jämn yta för din bil, och om du eller en framtida ägare skulle vilja omvandla den till ett garage kan du lägga till väggar på de öppna sidorna. En gjuten platta kräver dock en hel del markarbete, och en stor mängd betong som behöver härdas under lång tid och är väderkänsligt.

Fördelarna med markskruv

Du kan bygga en carport utan ansträngningen med att gräva djupa schakt och gjuta betong. Markskruv erbjuder en djup förankring som står emot lyftkrafter från vind och håller för bärkrafter från snö. Markskruvens design med gängor gör att den sitter stenhårt i backen och en skruv klarar belastning från några hundra kilo upp till flera ton. Beroende på dina markförhållanden och din carports utseende och storlek, anpassas modellen på skruv och antalet skruv som behövs för att förankra din carport säkert och stabilt.

Ingen anledning att oroa dig för att förstöra din uppfart. Våra markskruvar kan installeras där det ligger asfalt eller stenplattor. Vi gör ett hål där skruven går ner och ser till att din uppfart förblir intakt. Det är en snabb process som ger dig en grund till din carport med minimal åverkan och röra. Med en grund av markskruvar kommer du att dra fördel av:

  • Snabb Installation: Våra markskruvar installeras snabbt och sparar dig tid och tålamod.
  • Kostnadseffektivitet: Markskruvar minskar kringkostnader och arbetstid utan att kompromissa på kvaliteten.
  • Mångsidighet: Asfalt eller stenskivor? Våra markskruvar anpassar sig till din uppfarts befintliga underlag.
  • Minimal Åverkan och Störning: Vår installationsprocess innebär minimal åverkan på befintlig uppfart. Grunden installeras på några timmar vilket minimerar störmoment för dig och din familj.

Vi hjälper dig gärna

Sluta Gräv finns över hela landet, och vi hjälper dig gärna i byggandet av din Carport.

Du kan söka efter installatör närmast dig, fylla i formuläret eller ringa oss (under normal arbetstid).

Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer och hjälper dig med planeringen av grunden till din carport.

Vi finns över hela landet, du kan välja vilket sätt du vill ta kontakt med oss själva:

  • hitta en installatör nära dig
  • ringa oss (under normal arbetstid)
  • fylla i formuläret, så kontaktar vi dig inom 24 timmar

Att bygga carport

Att bygga en carport innebär att skapa en skyddande struktur för fordon, vanligtvis bilar. Det involverar planering, materialinköp, konstruktion och installation. En carport består ofta av stolpar och ett tak samt är öppen på sidorna. Genom att bygga en carport kan man skydda fordon från väder och skador, samt få extra förvaringsutrymme.

Hur bygger man en carport?

Att bygga en carport involverar flera steg. Först krävs en plan för placering, storlek och design. Sedan samlas material som trä, metall eller kompositer för att konstruera ramen och taket. Byggnaden av carporten kräver vanligtvis grundläggande byggfärdigheter och verktyg som såg, skruvdragare och mätverktyg. Det finns även färdiga moduler att köpa för att bygga carport.

Räknas carport som en byggnad?

I många juridiska- och planeringsaspekter räknas en carport faktiskt som en byggnad. Definitionen varierar dock beroende på carportens storlek och design, plats och lokala bestämmelser. Denna klassificering kan påverka tillståndskrav och eventuell beskattning. Ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar bygga.

Hur nära tomtgränsen får man bygga en carport?

Reglerna om avståndet mellan en carport och tomtgränsen varierar beroende på plats och byggnadsbestämmelser. Generellt sett måste man följa reglerna för att undvika tvister med grannar och för att säkerställa överensstämmelse med lagstiftningen. Ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar bygga.

Behöver man bygglov för att bygga en carport?

Om carporten uppfyller vissa kriterier kan den ibland byggas utan bygglov. Men i vissa fall krävs det fortfarande tillstånd från kommunen eller myndigheten, särskilt om carporten är stor eller om den påverkar fastighetens utseende eller grannar. Ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar bygga.

Carport med pulpettak

En carport med pulpettak har ett platt, lutande tak som sträcker sig från en sida till en annan. Denna takdesign ger en modern och ren estetik. Pulpettak är enkla att konstruera och kan anpassas för olika stilar.

Carport med sadeltak

En carport med sadeltak har ett tak med två lutande sidor som möts i en ås i mitten. Denna design är klassisk och kan passa väl med husets taklinje. Sadeltaket hjälper till att avleda regn och snö på ett effektivt sätt.

Carport med platt tak

En carport med platt tak har ett horisontellt tak i stället för ett lutande tak. Detta designval kan ge en modern och minimalistisk estetik till carporten. Platt tak kan också användas för att samla regnvatten eller installera solpaneler. Bor du där det snöar om vintrarna? Var noga med att taket är beräknat för att hålla mot snölaster.