Fördelarna med en carport

Carport stopdigging slutagräv

I vårt ombytliga, skandinaviska klimat är det viktigt med en bra uppställningsplats för bilen. Om fordon inte står skyddade när de inte används, finns det en övervägande risk att deras livslängd förkortas.

Den mest effektiva formen av bilvård är att bygga ett garage eller en carport. Ett garage är förmodligen den bästa lösningen för ambitiösa ”hemmamekare”, men det finns även många fördelar med en carport.
En carport är, genom sin konstruktion, mycket välventilerad. Här samlas inga avgaser och ingen fukt, vilket är bra för människor. Den svala och luftiga förvaringen gör även att risken är minimal att bilen rostar.
Då carporten är tämligen enkel, utan avancerade portar eller dörrar, är den också billig att uppföra. Den kräver inte heller speciellt mycket underhåll, vilket sparar pengar på sikt. Ett annat plus är att carporten är smidig att köra in och ut ur. Något som självklart är av värde för alla som använder bilen dagligen.

Hur vet jag om jag får lov att bygga en carport?

Man behöver inget bygglov för att bygga en carport om bygget kan rymmas inom friggebods- eller attefallsreglerna. Men 15 kvadratmeter, som är den tillåtna maxstorleken för en friggebod, är inte speciellt mycket med tanke på att en normalstor bil är 170 cm bred och 460 cm lång. En byggnad som räknas som en friggebod eller ett attefallshus får inte heller uppföras närmare tomtgränsen än 4,5 meter, vilket kan vara opraktiskt i fordonssammanhang.

Många väljer därför istället att bygga sin carport som en bygglovspliktig komplementbyggnad. Innan du kommer för långt i dina byggplaner är det rekommendabelt att kontakta kommunens byggnadsavdelning för att få veta om det finns en detaljplan för området där du bor och om planen kan innebära begränsningar för ditt byggande.
Kom även ihåg att dragning av elektricitet under inga omständigheter får utföras av någon annan än behörig elektriker.

Hur bygger man en carport?

Huvudpoängen med en carport är dess tak, som skyddar bilen mot nederbörd. Se till att taket klarar av tyngden av snö på vintern, för att undvika skador på din bil eller dig själv.
Golvet kan vara en gjuten platta, men det går också bra med en fast grusad plan.
En enkel carport kan vara uppbyggt av enbart fyra stolpar och ett tak, men det är rekommendabelt att komplettera med väggar som skärmar av mot blåst, regn och snö. Det är viktigt att carporten förankras ordentligt i marken, då den utsätts för stora lyftkrafter när det blåser.

Spara tid och pengar med Sluta Gräv

Med Sluta Gräv blir det både billigare och går snabbare att bygga en carport.
Vanligtvis brukar en carports stolpfästen bestå av kraftiga plintar som gjuts i betong. Men om du använder markskruv istället för plintar, så sparar du mycket tid och arbete.
Vår kraftiga stolpskruv ser till att konstruktionen blir stadig även vid hårda vindar och tufft väder. Faktum är att resultatet med markskruvar blir stabilare än med en betongplint.
Vi monterar markskruvar för många olika ändamål. Jobben utförs av våra över 100 certifierade montörer i hela Sverige. Monteringen går snabbt och därefter kan resten av arbetet påbörjas direkt.

Läs mer om våra olika skruvar här: https://slutagrav.se/vara-skruvar/ 

Kontakta oss idag för att hitta din närmsta montör!