Bygga altan med markskruvar

Att bygga en uteplats eller en altan på en grund av markskruvar skiljer sig inte nämnvärt mot när man bygger på en grund av betongplintar. Den enda skillnaden är egentligen att regelverket vilar på ett antal markskruvar som sätts ca 1 meter djupt ner i backen.

Markskruvens fördelar

Fördelarna med markskruv är att man slipper grävarbetet och därmed inte behöver vända upp och ner i trädgården som det lätt annars blir när man ska gräva för hand eller med en liten grävmaskin. Monteringen av markskruv går snabbt och man sätter skruvarna exakt där man vill ha sitt regelverk och i exakt den höjd man önskar. Innan själva markskruven monteras så förborras alla hål för att säkerställa ett säkert montage. Eventuella stenar upp till ca 30 cm spräcks då medan mindre stenar flyttar på sig.
Efter montage av skruvarna kan arbetet påbörjas direkt.

Bygga altan med markskruv + jordskruv

 

Olika skruvar för olika markförhållanden och jobb

Vi har fyra olika grundmodeller av skruvar. För att bygga altan används i första hand balk-skruven eller eventuellt stolp-skruven om man vill ställa en stående stolpe för att ta upp eventuell nivåskillnad där altanen ska vara. Både balk- och stolpskruven finns i olika längder och dimensioner beroende på jordarten, vilka trädimensioner som ska användas och vilka laster som skruvarna ska klara av.

När passar inte markskruv för altan eller trädäck

I de allra flesta fall så är markskruven en effektiv och stabil metod för förankring av olika typer av byggnation och montage av saker som ska sitta fast i marken. Men det finns så klart tillfällen då markskruv inte lämpar sig. Detta gäller t.ex. om du har berg där du ska bygga. Vid dessa fall så gäller som vanligt att man istället borrar hål i berget och förankrar med en dubb i stål. Om en altan t.ex. delvis är över berg så kan vi hjälpa dig att sätta markskruv där det inte är berg och sätta en dubb där det är berg.
Andra exempel på när markskruv inte lämpar sig är om marken är nyschaktad ner till en nivå om 50 cm eller djupare. Då behöver marken först sätta sig innan ett bra och stabilt montage kan utföras. EXTREMT stenig mark kan vara ett problem, men i de allra flesta fall så kan vi montera markskruv även i stenig mark i och med att vi förborrar för alla skruvar och då spräcker stenar upp till ca 30 cm diameter.

Andra exempel på byggnation med markskruv

När det gäller byggnation i och runt en trädgård så finns bl.a. följande användningsområden:

  • • Bygga staket med markskruv
  • • Bygga friggebod med markskruv
  • • Bygga Attefallshus med markskruv

Andra sammanhang där markskruven är effektiv är t.ex. vid montage av cykelställ, parkeringsavskiljare, skyltar, soptunnor, bryggor, lekplatser etc.

 

 

Vill du också bygga en altan med markskruv?

Fyll i dina uppgifter i formuläret så kontaktar vi dig redan idag
och svarar på dina frågor.
Du kan även ringa oss: 010-110 34 02

 

 

← Fler byggtips