Tips och råd när du ska bygga uteplats eller altan

En lummig uteplats kan bli ett stort lyft för hela trädgården och fyller många funktioner. Under sommarhalvåret är det här många lata timmar kan spenderas. Samtidigt är det ett perfekt ställe att umgås och äta middagar på!

En uteplats är ett måste för många med trädgård. Tanken på att kunna äta lunch eller middag utomhus mitt i en lummig trädgård gör att allt fler väljer att anlägga en riktigt schysst uteplats. Här ger vi dig några tips på hur du går tillväga!

Val av material

Att skapa en härlig uteplats eller altan i trädgården är ett enkelt sätt ge trädgården ett lyft. Det vanligaste alternativet för att skapa en härlig uteplats i trädgården är att bygga en altan eller ett trädäck i anslutning till huset. Det vanligaste materialvalet är då lärk, ceder, tryckimpregnerat trä eller träkomposit. Att förlänga exempelvis vardagsrum eller kök ut i ett trädäck har blivit allt vanligare och är ett smart sätt att förlänga sommarsäsongen.

Att välja en stenlagd uteplats är ett vanligt alternativ till de så populära altanerna och trädäcken. En stenlagd uteplats håller i många år och kan ligga i direkt anslutning till huset, men också en bit därifrån. Dessutom smälter stenläggningen in väldigt vacker i omgivningen och ger ett lugnt och avslappnat intryck.

Underhåll

Alla träbyggnationer kräver underhåll, så också ovan nämnda trädäck och altaner. Att rengöra och olja in regelbundet är nödvändigt för att ditt bygge ska hålla i längden. Kolla upp vilka alternativ som passar just ditt val bäst och tänk på att det finns miljövänliga alternativ. Väljer du en uteplats av sten krävs det minimalt med underhåll. Med högtryckstvätt är det enkelt att tvätta rent och underhålla.

Storlek

När det är dags att välja storlek gäller det att du tänker till. Har du exempelvis redan möbler du vill ska passa in kan det vara bra att mäta dessa innan du bestämmer dig. Tänk på att det är en del saker som ska rymmas på uteplatsen, exempelvis grill, krukor och möbler. Samtidigt ska uteplatsen inte vara för stor och ta över hela gräsmattan och trädgården – då finns det ju inget kvar att njuta av.

Markskruv är en enkel och smidig lösning

Ska du bygga en uteplats eller altan och vill ha hjälp med att sätta grunden? Använd dig då av SlutaGrävs markskruv som är en kostnadseffektiv och smidig lösning. Det går snabbt, är stabilt och du slipper vända upp och ner på din trädgård. Vi har certifierade montörer i hela Sverige – kontakta oss idag för att hitta din närmsta montör!