Tips & råd till dig som ska bygga en lekplats - Sluta Gräv AB Skip to main content

Alla barn älskar en riktigt bra lekplats. Även om leken i allt större utsträckning flyttas till skärmar och telefoner idag så är en utflykt till barnets favoritlekplats en av veckans höjdpunkter. Faktum är att alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö. Det är bestämt i FN:s barnkonvention som Sverige naturligtvis står bakom.

Att bygga en fullt utrustad lekplats kan vara ett stort projekt som avskräcker många men det behöver inte vara varken svårt eller tidskrävande. Dock kräver det att du tänker igen vissa delar innan du börjar!

På hemmaplan eller offentlig plats?

Ska du bygga en offentlig lekplats som alla kan ta del av finns det en hel del regler att ta hänsyn till. Alla regler som måste följas kan du läsa om i Plan- och bygglagen (PBL) och det rör sig främst om säkerhetskrav och men tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar.

Ska du bygga en lekplats hemma i trädgården har du naturligtvis mer frihet. Även om du inte behöver förhålla dig till samma regler som vid en offentlig lekplats är det alltid en god idé att undersöka med kommunen om det krävs bygglov. Troligtvis är det inget problem om du själv äger tomten men det finns andra regler som du måste ha i åtanke. Exempelvis finns det regler för hur nära tomtgränsen du får bygga och även lekplatsens höjd.

Tidsåtgång och budget

Tid och pengar är två aspekter som alltid påverkar ett byggprojekt. När det gäller lekplatser finns det oändliga möjligheter för den händige att bygga redskap helt från grunden, vilket kräver en helt annan tidsåtgång men kan bli billigare i längden. Har du mer ekonomiska resurser än tid kan du välja att sätta ihop din lekplats genom att köpa in färdigbyggda redskap från en leverantör. Oavsett vad du väljer finns det mängder av duktiga leverantörer av både virke och färdiga redskap som gör att du själv kan bygga precis den lekplats som du vill ha.

Alla lekplatser kräver en stabil grund

Vad är det viktigaste på en lekplats? Förutom att barnen har kul och kan leka tillsammans är det naturligtvis säkerheten. Genom att förankra redskapen på din lekplats med markskruv ger du hela lekplatsen en stabil grund och en säkrare lekplats för barnen. Redskapen på en lekplats ska tåla såväl lekande barn som väder och vind så därför är en väl förankrad grund en förutsättning för en bra och säker plats att leka på.

Med markskruv från SlutaGräv blir det både billigare och smidigare att förankra din lekplats. Istället för att sätta igång och gjuta fast redskapen kan du använda våra markskruvar och spara både tid och pengar. Faktum är att resultatet med markskruvar blir minst lika stabilt och det är mycket enklare att montera.

SlutaGräv monterar markskruv för alla olika ändamål och jobbet utförs av våra certifierade montörer som finns över hela Sverige. Montering går snabbt och enkelt och ger de bästa förutsättningarna för ditt byggprojekt.