Markskruv minskar forskningsprojekts klimatavtryck i Arktis - Sluta Gräv AB Skip to main content

Ett forskningsprojekt i Arktis tampades med kamerastativ som blåste omkull – då blev markskruvar från Sluta Gräv lösningen. I somras installerades 60 markskruvar på fjälltoppar på Disko Island, Grönland och Latnjajaure, norra Sverige.

EdGE-lab, som tillhör Göteborgs Universitet, genomför ett forskningsprojekt som undersöker ekosystemen i Arktis. Med hjälp av timelapse-kameror följer EdGE-lab växtsäsongen på olika fjälltoppar, så kallade mikroklimat, att kunna förstå klimatförändringarnas inverkan på ekosystemen. Sedan projektets början har de dock haft problem med sina kamerastativ.

– Väderförhållandena i Arktis under vintern är extrema med stora markförändringar till följd av växlande frys- och smältprocesser i kombinationen med snöstormar. Kamerastativ klarar inte av sådana extremförhållandena. Därför har vi behövt ta in alla stativ över vintern, för sedan att ta ut dem till forskningsplatsen igen till sommaren, förklarar Geerte Fälthammar, doktorand på institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.

Att resa till Arktis varje säsong för att montera upp och ner kamerastativ innebär inte bara en stor kostnad för forskningsprojektet, det har även en stor påverkan på miljön. Därför började EdGE-lab att undersöka om det fanns en bättre, mer långsiktig lösning. I sitt sökande kom EdGE-lab i kontakt med Sluta Gräv, och började överväga om markskruv skulle kunna ersätta kamerastativen.

– Forskning kräver i en öppenhet för nya lösningar och varför då inte använda markskruv som kamerastativ? De kan med enkelhet hålla uppe en kamera och är robusta nog att stå emot årets olika väderförhållanden på Arktis. Då vi vill använda så lite plast som möjligt i ekosystemen vi forskar på, är det också en fördel att markskruven är tillverkad av stål och är helt återvinningsbar så den kan återbrukas i framtiden, säger Geerte Fälthammar.

Under sommaren installerades 60 markskruvar till Disko Island, Grönland, samt i Latnjajaure, norra Sverige. Det fanns en oro huruvida markskruvarna skulle gå ner i den hårda tundran, men monteringen genomfördes utan problem där kamerorna är fästa cirka 30 till 40 centimeter över markhöjd.

– Att vi vågade satsa på markskruvar är ett viktigt framsteg för att minska vårt klimatavtryck. Vi har fortfarande några stativ kvar i de allra stenigaste mikroklimaten, men med markskruvarna på plats behöver inte lika många åka till Arktis varje säsong. Det är också en mer kostnadsmässig hållbar lösning då markskruvarna kommer att stå kvar en lång tid framöver. Vi vill att vår forskning ska ha så liten klimatpåverkan som möjligt. Det här är ett av alla små och stora steg vi tar för att förbättra hur vi genomför vårt arbete, avslutar Geerte Fälthammar.

Richard Alm, VD på Sluta Gräv fortsätter.

– Utifrån vår filosofi om att skapa positiva synergier med andra, ligger detta forskningsprojekt oss mycket varmt om hjärtat. Det är därför otroligt glädjande att EdGE-lab har upptäckt fördelarna och valt att samarbeta med oss på Sluta Gräv. Vi ser det som en bekräftelse på att vår filosofi och vårt hållbara och cirkulära erbjudande med markskruvar är rätt i tiden, säger Richard Alm, VD på Sluta Gräv.

 

För mer information: 
Geerte Fälthammar, doktorand på institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet 
geerte.de.jong@bioenv.gu.se

Richard Alm, VD på Sluta Gräv
Richard.alm@stopdigging.se

Om EdGE-Lab: 
Forskningsprojektet Ecological Dynamics at Geographical Extremes arbetar med att förstå hur mänsklig aktivitet påverkat växtriket, ekosystem och biologisk mångfald. Projektet fokuserar särskilt på mänsklig påverkan kopplat till klimatförändringar. EdGE-Lab tillhör institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet. För mer information besök www.edge-ecology.com

Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruvar är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Sluta Gräv bildades år 2012 och är en uppstickare i byggbranschen med säte i Helsingborg. År 2020 omsatte företaget 40 miljoner kronor och finns på marknaden i Europa, Nord Amerika, Australien och Nya Zeeland. Företaget har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.