Exklusiva boenden i Bungenäs förankras med markskruv från Sluta Gräv - Sluta Gräv AB Skip to main content

Sluta Gräv inleder nytt samarbete för exklusiva boenden i det natursköna området Bungenäs, Gotland. Marförankringen med Sluta Grävs markskruvar ger minimal åverkan på den unika naturmiljön och skapar enastående arkitektoniska möjligheter att bygga hus som verkar sväva över marken.

I det natursköna området Bungenäs, med en historia både som kalkbrott och militärt område, har startskottet gått för nybyggnation av ett arkitektritat fritidshus designat utifrån områdets unika miljö med höga naturvärden.

Bungenäs som ligger vid Fårösund på nordöstra Gotland, har varit avstängt för allmänheten fram till 2007, då det militära området KA 3 avyttrades. Sedan dess har det natursköna området utvecklats med exklusiva, häpnadsväckande arkitektritade hus som samtidigt bevarar den egenartade karga miljön.

Förankring med Sluta Grävs markskruvar 
Det nya fritidsboendet, ritat av Daniel Hohenthal arkitekt på Kanozi arkitekter, ska ge en illusion av att flyta över strandängen och smälta samman mellan befintliga tallar. För att uppnå dessa kriterier används markskruv från Sluta Gräv till att förankra huskroppar och terrasser mot marken. Första fasen i arbetet utfördes i september då man byggde markfundament till huvudbyggnaden.

  • Utöver de arkitektoniska fördelarna som markförankring med skruv ger erbjuder vi en modern, innovativ och kostnadseffektiv lösning på markförankring som utifrån ett miljömässigt perspektiv är helt unikt på marknaden, säger Robert Kinnander, säljchef på Sluta Gräv.

Strategiska allianser viktiga 
I syfte att driva utvecklingen inom byggbranschen i en mer hållbar, cirkulär och innovativ riktning är samarbete och strategiska allianser viktiga.

  • Att valet föll på markskruvar från Sluta Gräv är en guldstjärna i betyget för oss, säger Richard Alm, VD på Sluta Gräv. Vi är mycket stolta och glada att vara en del av utvecklingen på det unika naturområdet Bungenäs. Med det nya samarbetet kan vi bidra med kunskap och perspektiv till ett nytt sätt att bygga som skapar många arkitektoniska fördelar och som samtidigt är snäll mot miljön, både på kort och lång sikt. Vi levererar en snabb och säker installation som ger ett mycket lägre koldioxidavtryck, jämfört med traditionell markförankring med betong, och ger minimal åverkan på naturen när man borrar i skruven. Dessutom, går våra skruvar att återvinna, om de någon gång i framtiden behöver flyttas eller tas bort, säger Richard Alm, VD på Sluta Gräv.

Fler parallella pågående hållbarhetsinitiativ 
Sluta Gräv, som är en internationell aktör med marknad i 12 länder och 130 auktoriserade partners runt om i världen har en tydlig agenda mot ett mer hållbart och cirkulärt byggande. Sluta Gräv är därmed involverade i en rad projekt och miljöinitiativ, såväl i Sverige som internationellt, som driver utvecklingen i en mer hållbar riktning.

Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruvar är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Sluta Gräv bildades år 2012 och är en uppstickare i byggbranschen med säte i Helsingborg. År 2020 omsatte företaget 40 miljoner kronor och finns på marknaden i Europa, Nord Amerika, Australien och Nya Zeeland. Företaget har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.