Bygga attefallshus med markskruv - Sluta Gräv AB Skip to main content

Vad är ett attefallshus?

De senaste åren har många svenskar börjat prata om attefallshus. Men vad är egentligen ett attefallshus? Och hur vet jag om jag har tillåtelse att bygga ett attefallshus på min tomt?

I Sverige har vi många regler och förordningar kring om, vad och hur man får bygga på sina tomter, men det finns undantag som inte kräver bygglov. Sedan många år tillbaka har villaägare kunnat bygga friggebodar på sin tomt utan bygglov och på de senaste åren har vi även kunnat bygga de så kallade attefallshusen. Konceptet skapades år 2014 och har uppkallats efter Sveriges tidigare bostadsminister Stefan Attefall.

De populära husen får vara upp till 25 kvadratmeter och är därmed något större än friggebodar som har en begränsning på 15 kvadratmeter.
Man behöver som sagt inget bygglov för att bygga ett attefallshus men innan du påbörjar bygget ska du anmäla det till byggnadsnämnden och du måste få ett startbesked innan du börjar bygga.

Hur vet jag om jag får lov att bygga ett attefallshus?

De regler som finns kring att bygga ett attefallshus är ungefär de samma som för att bygga en friggebod. Det behöver sedan tidigare finnas ett bostadshus på din tomt och huset får inte placeras närmare än 4,5 meter ifrån din grannes tomt. Precis som med friggebodar kan det dock finnas begränsningar. En begränsning kan vara om du till exempel bor i ett område som är historiskt viktigt eller om tomten ligger nära vatten eller en järnväg. Om du är osäker på vilka regler som gäller för just din tomt så kan du kontakta byggnadsnämnden för att få hjälp.

Olika typer av attefallshus

Det finns fem olika typer av attefallshus. Den typen som de flesta av oss känner till är en liten självständig bostad som liknar en friggebod men det finns även typer t.ex kompletterande byggnader, tillbyggnad, takkupor och extra bostad. De vanligaste attefallshusen är småhus fristående bostadshus, gäststugor, uthus, garage eller bastu.

Får man bo i attefallshus?

Trots att attefallshusen är mycket små i storlek så är det många som funderar på om man får lov att bo i dem. Och ja, svaret är faktiskt att du får bo i dessa små hus! Om du vill göra ditt hus till en permanent bostad måste du dock se till att ha alla bostadsfunktioner som ska finnas i en bostad som till exempel förvaringsutrymmen, någon form av kök/pentry och utrustning för personlig hygien.

Spara tid och pengar med Sluta Gräv

Med Sluta Gräv blir det både billigare och går snabbare att bygga ditt attefallshus!
Istället för att gräva ner plintar använder vi oss av markskruvar för att förankra ditt hus. Skruvarna borras snabbt ner i marken och man behöver varken ta tid till att gräva upp marken, eller vänta på att gjutningen ska torka. Dessutom skadar det inte din gräsmatta eller det underlag du har.

Vi kan även montera markskruv till trädäcket, staketet, brevlådan som eventuellt tillkommer vid attefallshuset. Läs mer om våra byggtips här.

Det effektiva sättet att förankra ditt hus med gör det dessutom till en smart ekonomisk lösning.
Vi monterar skruven och du gör resten.

Vi har certifierade montörer i hela Sverige.