SKRUV ÄNDRAR BYGGET I GRUNDEN

Efter sex år används Sluta Grävs teknik i tio länder.

Med skruvar istället för plintar vil Sluta Gräv stöpa om byggbranschen. I dag finns bolaget i tio länder men grundaren Håkan Liljekvist ser bara början.

”vår vision är att vi om tio år kommer att säga: Kan ni tänker er – en gång i tiden behövde man gräva när man skulle bygga!”

MARKSKRUV. Vd:n Richard Alm och Håkan Liljekvist, en av grundarna. ”Fördelarna med vår teknik är många. Utan att behöva gräva och utan några betongplintar blir installationerna snabba”.

Alla villaägare som byggt ett trädäck vet vad de handlar om. Hål ska grävas, betongplintar gjutas och allt måste måttas in med precision. Det är tidskrävande, tungt och långt från enkelt. Så när Håkan Liljekvist kompis Kim Olsson såg en skruv som användes till en solcellsanläggning blev han helt och lågor. Skruven, som solpanelerna skulle stå på, skruvades helt enkelt rakt ned i marken, till synes snabbt och smidigt.

”Han berättade om metoden för mig och vi tänkte båda två att det här är framtiden. Ganska snabbt sa vi upp oss från våra jobb för att bli entreprenörer”, säger Håkan Liljekvist som tillsammans med Kim Olsson grundade Sluta Gräv för sex år sedan.
”Redan första året hade vi sålt 5000 skruvar trots att vi knappt marknadsfört oss. Då förstod vi att vi var något på spåret”

På en gräsplätt utanför kontoret i Helsingborg visar de metoden. En kraftig borrmaskin gör ett smalt men djupt hål i marken där stenar spräcks. Sedan skruvar en specialtillverkad maskin ned en halv meter lång skruv i hålet. Väl nere i marken fungerar skruven som en traditionell plint som man kan börja bygga på.
”Fördelarna med vår teknik är många. Utan att behöva gräva och utan några betongplintar blir installationerna snabba, 500 meter staket kan byggas på en dag i stället för en vecka.
Det gör förstås att det blir billigare för kunden. Sedan slipper man grävmaskiner som förstör marken, vi kommer in överallt och lämnar inga spår”, säger Håkan Liljekvist och förklarar att det i början mest var privatpersoner som köpte markskruvarna men att den professionella byggaren nu snabbt upptäckt produkten. Typiska användningsområden för Sluta Grävs olika markskruvar är altaner, bryggor, vägskyltar och parkbänkar.
”Det fungerar inte på stora hus, där behövs betong. Men ett Attefallshus eller en carport är inga bekymmer för oss”.

ERSÄTTER BETONGPLINTEN. Håkan Liljekvist visar upp markskruvarna, som finns i olika längd och tjocklek.

Sluta Grävs skruvar finns i ett 20-tals olika modeller med olika längd och tjocklek. Under en rundtur i lagret visar Håkan Liljekvist upp den största skruven som är tremeter lång. Det är i grunden en konstruktion i galvaniserat stål, tillverkad i Asien. Det finns också konkurrenter till Sluta Grävs markskruvar.
Bolaget valde därför tidigt en affärsmodell där man inte bara säljer själva markskruven utan en färdig installation. För att få snabb tillväxt har man enligt ett franchise upplägg knutit upp partner.
”Det handlar om mindre byggbolag, snickare och liknande som erbjuder våra tjänster vid sidan av sin egen verksamhet. När de skruvar ned våra produkter i marken har de ”sluta Gräv-kläder, en bil med vår logga och så vidare.
Annars är de ’Nisses bygg’, Säger Håkan Liljekvist som menar att upplägget har bidragit till sluta Grävs goda tillväxt. I dag har man 80 partner i Sverige och ytterligare 50 utomlands, utspridda i tio länder under namnet Stop Digging. Sluta Gräv omsatte 20 miljoner kronor ifjol, men i och med franchise-upplägget säljs skruvar för ett par hundra miljoner kronor, förklarar Håkan Liljekvist.

De två grundarna är typiska entreprenörer. I början åkte de själva ut med skruvar under armen och knöt kunder och partner. Men precis som för många entreprenörsbolag går det bara till en viss gräns att jobba så.
”Till slut blir bristen på struktur, budgetar och logistikflöden för uppenbar och något vi började lida av. Vi bestämde oss för att slägga taget och ta in personer som har erfarenhet av att bygga bolag”.

SNABBJOBBAT. Ett hål görs i marken med hjälp av en kraftig borrmaskin. Därefter skruvas skruven ned med en specialtillverkad maskin. Hans Manecke demonstrerar.

Jörgen Olsson tidigare vd för bland annat livsmedelsjätten Findus, klev in som styrelseordförande och delägare. Iår rekryterades en extern vd, Richard Alm, med lång erfarenhet av just logisitk och produktion i flera bolag. En av hans första uppgifter var att sätta upp ett framtidsmål. Fjolårets 150 000 skruvar i marken ska vli 500 000 år 2022.
”Det är offensivt förstås men om man tittar på hur många plintar som fortfarande grävs ned så inser man snabbt hur liten marknadsandel vi har. Därför är det bara bra med fler konkurrenter som kan hjälpa till att missionera om markskruven och alla fördelarna”, säger Richard Alm och förklarar att Sluta Grävs strategi är att etablera sig i några nya länder men framförallt att växa antalet partner i de länder de redan finns.

Håkan Liljekvist kan med den nye vd:n koncentrera sig ”på de han kan bäst”, nämligen marknadsföring. Han känner sig säker på att det offensiva målet kommer att kunna nås.
”Många känner fortfarande inte till oss men de som upptäcker oss menar att vi verkligen löser ett problem och kommer tillbaka som kunder. Ofta jag hör kunder säga ’ nu ska jag aldrig gräva mer’. Det känns förstås fantastiskt!”

VÄXER MED FRANCHISE. Håkan Liljekvist i Sluta Grävs lagerlokal. I dag har bolaget 80 partner i Sverige och ytterligare 50 utomlands, utspridda i 10 länder.

 

Källa: Dagens Industri
https://dagens.di.se/#pages/208596/1/36