Montera flaggstång med markskruv

Att sätta upp en flaggstång i trädgården är inte särskilt svårt. Om den förankras med en markskruv går det dessutom snabbt – det tar oftast inte mer än en timme att få den på plats.

Varför flaggstång?

En flaggstång ger en speciell karaktär åt både ditt hus och din trädgård. Du bestämmer själv vilka dagar du vill flagga – det kan till exempel vara vid olika högtider som födelsedagar, bröllop och liknande. Samtidigt finns det speciella flaggdagar som du enligt Riksarkivet bör följa av god sed. Övriga dagar går det bra att ha en vimpel hissad och den får vara uppe dygnet runt utan belysning.

Vilka regler gäller?

Det krävs inget bygglov för att sätta upp en flaggstång och det finns heller några formella regler för hur den ska se ut. Däremot finns det riktlinjer för hur hög den bör vara i förhållande till huset för att ge ett snyggt helhetsintryck. Rekommendationen är att minst en tredjedel av flaggstången ska sticka upp ovanför husets översta del. Är det ett högt hus bör flaggstången vara 3-4 meter högre än huset. Finns det höjdskillnader på tomten kan du dra nytta av dessa. Vill du till exempel se till att flaggstången ska vara så kort som möjligt, kan du placera den på tomtens högsta del så att den ändå blir tillräckligt hög i förhållande till huset.

Varför markskruv?

För att din flaggstång ska stå stadigt i alla väder krävs ett stabilt fundament. Vår markskruv för flaggstänger kan användas som fundament för flaggstänger på upp till tio meter. Fördelarna med markskruv är att du slipper grävarbetet och att precisionen är hög. Det ger dig en stabil och snygg lösning med minsta möjliga åverkan på omliggande ytor. Dessutom går det snabbare – det tar sällan mer än en timme att få skruven på plats. Därefter är det bara att förankra flaggstången med hjälp av ett specialutvecklat flaggstångsfäste som hör till markskruven. Detta är betydligt smidigare än vanlig förankring med betong, där du först måste gräva en grop till frostfritt djup, grunda med makadam, fylla på med betong och vänta upp till tre dagar på att betongen ska stelna.

När passar det inte med markskruv?

I de allra flesta fall är markskruven en utmärkt metod för förankring av flaggstänger. Men är du ute efter en väldigt hög flaggstång på över tio meter bör du inte använda markskruv som fundament. Markskruv lämpar sig inte heller om underlaget består av berg eller om marken är nyschaktad ner till 50 cm eller djupare. Då behöver marken först sätta sig innan ett bra och stabilt montage kan utföras. Extremt stenig mark kan vara ett problem, men i de allra flesta fall kan vi montera markskruv även i stenig mark, eftersom vi förborrar för alla skruvar och då kan spräcka både små och ganska stora stenar.

Mer att tänka på

När du har bestämt dig för var flaggstången ska placeras och hur hög den ska vara kommer du till frågan om vilken typ av flaggstång du ska ha. De flesta flaggstänger som säljs idag är av glasfiber. Det är ett lättviktigt och hållbart material som är lätt att underhålla. Vill du slippa det smattrande ljudet från flagglinan ska du välja en flaggstång med flagglinan på insidan. Satsa gärna på en flaggstång med vev istället för lucka och lås om du vill kunna hissa och fälla flaggan på ett enkelt sätt. Slutligen behöver du clips för att kunna fästa flaggan och en flaggstångsknopp. Knoppen är oftast droppformad och av glasfiber, men du kan även välja mer exklusiva material om du vill.

Montera flaggstång med markskruv!

Vi har certifierade montörer i hela Sverige – kontakta oss för att hitta närmaste montör.