Tips och råd för dig som vill bygga balkong

Mysig frukosthörna med kaffe och bulle. Eller en oas med växter, grönsaker och krukor. Balkonger tilltalar många men är också en stor kostnad. På sikt är det dock ofta en riktigt lönsam investering som ger dig minst det dubbla tillbaka. Här ger vi tips och råd till dig som vill förverkliga drömmen om en egen balkong.

Att bygga en balkong höjer såväl kvaliteten på ditt boende som värdet på din bostad. Men det är ett stort beslut som kräver noggrann planering.

Planering och resarch

Det är dyrt att både hänga en ny balkong på fasaden och ta upp dörrhål i väggen. Kanske måste du till och med flytta värmeelementen i din bostad. De flesta balkonger kostar därför över 100 000 kronor och ska betalas av den som bor i lägenheten. Även om investeringen är stor anser de allra flesta att det är en mycket bra investering då man oftast får minst det dubbla tillbaka när man säljer sin bostad. Ska du bygga en balkong och har möjlighet att förlägga denna i solläge är det givetvis det bästa – du kan då höja värdet med 10–15 procent. Det är många steg som ska tas för att bygga en balkong. Bor du i bostadsrätt är det beslut både inom föreningen och kommunens byggnadsnämnd som ska genomföras innan du kan påbörja ditt bygge. Kommunen ska besluta om planerna stämmer överens med detaljplanerna för huset och kvarteret men också att man inte skapar problem för några grannar. Inom bostadsrättsföreningen handlar det om att fördela kostnader, både i anslutning till bygget och för framtida underhåll. Bor du i bostadsrätt och är sugen på att bygga balkong är det en smart idé att gå ihop med flera andra ägare och tillsammans driva projektet. Det blir då både billigare och lättare att planera.

Tips och trix

Tänk på att du inte har rätt till rotavdrag när du bygger balkong i bostadsrätt.

  • Balkong höjer ofta värdet på en bostadsrätt med 5–15 procent.
  • I bostadsrättsföreningar tjänar man ofta på att gå ihop och bygga balkong tillsammans.
  • Var ute i god tid. Det kan ibland vara långa väntetider och det tar tid att bygga.
  • Tänk på att det är föreningen som ska underhålla balkongerna i framtiden och att avgiften kan påverkas.

Vi kan hjälpa dig!

Ska du bygga en balkong och vill veta hur du ska gå till väga? Kontakta SlutaGräv idag för att hitta din närmsta certifierade montör!