Tips och råd för dig som ska bygga ett växthus

Ett växthus har många användningsområden! Du kan odla växter och grönsaker innan det svenska klimatet egentligen tillåter det. Det kan också vara ett naturskönt uterum där hela familjen kan koppla av.

Innan du kan njuta av ett prunkande växthus där exotiska frukter och färska grönsaker växer bredvid varandra finns det några saker att tänka på. Vi har samlat några användbara tips och råd till dig som funderar på att ge din trädgård ett nytillskott!

Noggrann planering och research

Först och främst, att bygga ett växthus kräver noggrann planering. Ett vanligt misstag är att bara gå på priset. Det är inte att rekommendera att gå direkt på den billigaste varianten, för som vi alla vet är saker ofta billiga av en anledning. De billigare varianterna kan exempelvis ha tunnare glas eller lägre sidohöjd. Därför är det viktigt att göra ordentlig research och rådfråga olika leverantörer innan du beslutar dig för vilket växthus du vill ha.

Snåla inte med storleken!

Om du frågar en expert så kommer hen med stor sannolikhet säga att du ska välja ett växthus som är större än vad du hade tänkt dig från början. I ett växthus kommer det mesta du odlar att växa mot taket så för att maximera din odlingsyta är ett hett tips att inte snåla med växthusets sidohöjd. Så välj inte ett för litet växthus – då är det stor risk att du ångrar dig i efterhand! Med högre takhöjd blir också klimatet i växthuset bättre eftersom luftvolymen ökar.

Välj rätt läge – så gott det går

Att välja det perfekta läget för ditt växthus kan vara svårt. Det är naturligtvis inte alla som har en trädgård där förutsättningarna är sådana att man kan välja fritt. Många väljer instinktivt söderläge för att maximera soltimmarna men då riskerar växthuset faktiskt att bli för varmt. Det är flera experter som hävdar att västerläge är att föredra framför söderläge eftersom västerlägets soltimmar är något färre än det södra. Även vinden är en faktor för växthuset. Om växthuset inte ligger i lä risker växthuset att kylas ned av kalla vindar.

Dra in el och vatten i växthuset

Vill man kunna vara flexibel och odla året runt är det nödvändigt att utrusta växthuset med el och vatten. El behövs framför allt för att kunna driva både frostvakt och värmefläkt men även för trivselbelysning. Vatten kan vara betydligt enklare då en enkel lösning om man väljer att vattna med en vattenslang. Tänk dock på att ett växthus kräver mer vatten än vad man ofta tror. Därför kan det vara en bra idé att dra in vatten direkt i växthuset och investera i ett automatiskt bevattningssystem.

Markskruv är en enkel och smidig lösning

Ska du bygga ett växthus och vill ha hjälp med att lägga grunden? Många växthus byggs idag på en murad grund vilket kan kräva lite mer jobb. Använd dig då av SlutaGrävs markskruv som är ett kostnadseffektivt och skonsamt sätt att förankra ditt växthus! Det skadar inte underlaget och du behöver varken gräva eller vänta på att gjutningen ska torka. Vi har certifierade montörer i hela Sverige – kontakta oss idag för att hitta din närmsta montör!