Tips & Råd – Så bygger du en lekstuga

Från tanke till inflyttningsfest finns en del att tänka på när du ska bygga en lekstuga. Samtidigt är en lekstuga mycket uppskattad och erbjuder barnen en egen vrå. Vi ger dig tips på vad du ska tänka på när du ska bygga en lekstuga.

En liten stuga, en herrgård eller ett slott? Eller varför inte affär? Små barn kan ha stora drömmar, och en lekstuga kan erbjuda många härliga och utvecklande stunder. Det finns mängder av inspiration på nätet och det är lätt att bli avskräckt av storartade byggprojekt. Men – att bygga en lekstuga behöver inte vara särskilt svårt eller tidskrävande, dock kräver det att du tänker igenom vissa delar innan.

Hur ska lekstugan se ut?

Att bygga en lekstuga är ett fantastiskt projekt för hela familjen att engagera sig i! Vad drömmer dina barn om? Vill de ha ett miniatyrhus som liknar bostadshuset? Eller ska det finnas möjlighet att öppna affär eller skola? Här är det bara fantasin som sätter gränser!

Ett litet tips är ändå att se till att det finns öppningsbara fönster eftersom även lekstugor behöver vädras ibland. Du kan också fundera på om lekstugan ska ha något annat användningsområde när barnen inte längre leker med den.

Kontrollera regler

Du behöver troligtvis inte söka bygglov för en lekstuga, men däremot finns det andra regler att förhålla sig till. Det handlar till exempel om hur nära du bygger tomtgränsen och hur högt du har tänkt att bygga. Därför kan det ändå bara bra att höra av sig till kommunen för att höra vad som gäller för just den lekstugan som ni har tänkt ut.

Tidsåtgång och budget

Tid och pengar – två aspekter som alltid påverkar ett byggprojekt! Hur mycket tid har du möjlighet att lägga ner och hur mycket får lekstugan kosta? Det finns möjlighet att bygga helt från grunden och då kan du hitta både ritningar och massor med inspiration på nätet. Vill du ha ett alternativ som kräver mindre handpåläggning kan du köpa antingen byggsatser eller varför inte välja ett färdigmonterat hus som levereras klart?

Grunden – hur ska lekstugan monteras?

Även små hus kräver en stabil grund. Det ska tåla mycket spring och lek, såväl som det svenska klimatet. En stabil grund säkerställer att lekstugan inte blir skev, och ser du till att den kommer upp en bit från marken minskar du risken för röta.

Dags för invigning!

När lekstugan är färdig är det dags för inflyttningsfest! Bjud in bästa kompisen, eller varför inte samla favoritnallarna för ett klassiskt teparty? En lekstuga garanterar många års kreativ och lärorik lek framöver!

Bygga lekstuga med markskruv

Behöver du hjälp att lägga grund till en lekstuga? Markskruv är ett kostnadseffektivt och snabbt sätt. Hitta din montör här!