Poul Gernes Pyramide
Står stabilt på våra markskruvar

Sluta gräv har varit med och fått ett konstverk på plats i Wanås Konsts skulpturpark i nordöstra Skåne.
Kom och häng i sommar, öppet alla dagar 10-17.

Poul Gernes, – Pyramide

Poul Gernes skiss till Pyramide visar en mängd personer på den storskaliga pyramiden, som blir en livlig mötesplats. Konstnären beskrev sin pyramid som en plats ”där folk skulle kunna hänga” och lyfte fram sina tankar om konstens sociala roll. Den sex meter höga pyramiden av trä var från början ett bidrag till en skulpturtävling 1967 för en offentlig gestaltning på Israels Plads i Köpenhamn. Bidraget vann inte, men 2016 realiserades den för första gången på konst- museet Louisiana i Humlebæk utanför Köpenhamn i samband med en separatutställning över Gernes.

På Wanås får pyramiden en permanent plats efter en donation av Klara Karolines Fond stiftad av Aase och Poul Gernes. Poul Gernes levde 1925-1996, han föddes i Danmark men bodde i Munka Ljungby i Skåne i 30 år, och där tillkom en stor del av hans konstverk. Han har påverkat många unga konstnärer genom sitt arbete med grundformer och färgexperiment.

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. Platsen består av en skulpturpark och en konsthall, en restaurant och ett hotell, ett ekologiskt lantbruk samt ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i Skåne ca 1,5 timme från Malmö. Wanås Konst är en internationell skulpturpark och ett centrum för konst och lärande som drivs av den ideella Stiftelsen Wanås Utställningar. Här skapas, presenteras och förmedlas internationell samtidskonst med inriktning på skulptur och installation. Varje år bjuds internationella konstnärer in för att skapa konst i parken. Det finns idag 70 permanenta konstverk i samlingen – producerade för Wanås Konst.