ALTANBYGGEN UTAN BYGGLOV?

Den 1 juli i år kan den entusiastiske villaägarens våta dröm komma att besannas! Just nu talas det nämligen om att skippa bygglovsansökningar för altanbyggen i anknytning till bostadshus. Vi talar alltså om att slippa irriterande ansökningsavgifter, följt av behandlingstider på i värsta fall flera månader. Med markskruv kommer man dessutom att kunna nyttja sin nybyggda altan betydligt snabbare. Och förstås – få mer pengar över till grillolja och fläskfilé! Detta är onekligen goda nyheter för alla som drömmer om att göra sin villa komplett och inte minst för oss som lever för att sätta markskruv!

I lagförslaget föreslår man i första hand att det nya undantaget ska gälla altaner som byggs inom 3,6 meter från huset, inte är högre än 1,8 meter och inte ligger närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Dock kommer man fortfarande behöva söka bygglov om huset är kulturmärkt eller om altanen ligger i anknytning till andra byggnader. Men det sistnämnda kom förstås inte som någon större överraskning.

Vilket framgår så rör det sig alltså än så länge endast om ett lagförslag. Likväl finns det faktiskt goda skäl att tro att det verkligen kommer att gå igenom. Det enda som egentligen talar emot förslaget är att somliga hävdar att det finns viktigare saker att lägga tid och energi på. Prioriteringar med andra ord.

Oavsett är detta något som vi på Slutagräv kommer att följa med tillförsikt. Vi är av uppfattningen att alla villaägare som har möjlighet förtjänar en altan, samtidigt som ingen förtjänar omaket med att gräva betongplint. Och för er som står i valet och kvalet inför kommande byggprojekt i sommar – håll (som alltid) ögonen öppna efter den svartgula loggan!

Låt oss nu hoppas på en sommar fylld av sol och mysigt altanhäng, utan vare sig spadar eller jobbiga bygglovsansökningar!